2010. április 13., kedd

idézek

"-Hé, cimbora, van-e itt valahol egy kis fogpaszta, hogy az agyaraimat megsikálhatnám?
A fekete törpe törpe fölveti a fejét, s az orra beleütközik McMurphy ujja bütykébe. Nem tetszik neki, a homlokát ráncolja, és körülnéz, kéznél van-e a másik két fekete, ha szükség talál lenni rájuk, aztán fölvilágosítja McMurphyt, hogy a szekrényben, viszont a szekrényt nem nyitják ki háromnegyed hét előtt senkinek. -Ez a házirend - teszi hozzá.
-Vagy úgy? És a fogpaszta benne van a szekrényben? Elzárva tartják?
-Úgy is van. El van zárva a szekrénybe.
A fekete már fordulna vissza, és tisztogatná tovább a falvédő deszkát, de a nagy kéz, akár egy vörös kapocs, úgy szorítja a vállát.
-A szekrénybe van elzárva, mi? Ejnye-ejnye! És mégis, mit gondolsz, miért lehet az a fogpaszta zár alatt? Tán csak nem akkora veszedelem? Hogy meg lehetne valakit mérgezni vele? Vagy a fejét lehetne szétverni valakinek a tubussal? Mit gondolsz, mi lehet az oka, hogy az ilyen ártatlan jószágot elzárva tartják?
.A házirend az oka, Mr. McMurphy. -S mikor látja, hogy ez az érv nem veszi le a lábáról McMurphyt, rásandít a vállára nehezedő kézre, és hozzáteszi: -Mi lenne itten, ha mindenki akkor állna neki a fogát sikálni, amikor eszébe jut?
McMurphy elengedi a vállát neki, és a melle bozótjában kezd bogarászni. Eltöpreng. -Ühüm, ühüm. Már kezdem érteni. Vagyis a házirend az ellen szól, hogy ne mindenki odaállhasson evés után fogat mosni.
-Hát világos, nem?
-Persze. Értek én a szóból. Mert mi volna akkor, ha mindenki fogná, amikor csak kedve szottyanik, s mosná a fogát, igaz?
-Hát. Képzelje, mi volna itt...
-Rossz elképzelni. Volna, aki már fél hétkor odaállna, volna, aki már negyed hétkor, de volna olyan is biztos, aki már hatkor nagyban sikárolná a fogát. Persze. Értem én az elgondolást."
(Száll a kakukk fészkére)

Nagyon jó ez a könyv, tetszik :)
A bolondok, akik bent üldögélnek, nem is olyan bolondok, mint amilyennek tűnnek, vagy az ember gondolná őket. De akkor meg miért ülnek bent? Mégiscsak bolondok. 22-es csapdája.

3 megjegyzés:

  1. Nekem ez már magas.
    Hiába, egy buta wowos vagyok ennyi:P

    VálaszTörlés
  2. Butavagy.

    Egyébként azért idéztem ezt is, mert ez a könyv nem csak arról szól, hogy hogy él pár idióta a diliházban, és hogy kerül be egy nem idióta ember, hanem hogy él pár ember ELNYOMÁSBAN a diliházban, mikor saját magukat építik le. Egy ilyen dolog a fogkrém is, bizony, nem lehet ám mindig fogat mosni, hová lenne a csend, rend és fegyelem.

    VálaszTörlés
  3. Őszintén remélem wc-papírra nem volt hasonló szankcionálás.

    VálaszTörlés